Het praktijkexamen

Voordat je op praktijkexamen kunt gaan moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Tijdens de rijlessen zal hier ook veel aandacht aan worden besteed.

Hoeveel rijlessen nodig zijn om te kunnen slagen voor het praktijkexamen verschilt per leerling. Gemiddeld volgt in Nederland iemand tussen de 30 en 50 uur rijles voordat hij/zij op examen gaat. Heb je een beetje aanleg, dan kan het ook sneller. Uiteindelijk kijken we samen of jij er klaar voor bent om op examen te gaan.

Het examen

Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 40 tot 55 minuten. Hiervan is een gedeelte beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. Het rijden zelf zal maximaal 30 minuten in beslag nemen.

golf rijschool

Vooraf

In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij het kenteken van een stilstaande auto gelezen moet kunnen worden op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de auto.
Natuurlijk hebben wij alles vooraf al goed doorgenomen.

De rit

Dan begint de rit. De examinator let onder meer op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. De examinator beoordeelt je op examenonderdelen, zoals het in- en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en de bijzondere manoeuvres. Ook rijd je zo’n 5 tot 10 minuten zelfstandig. Bijvoorbeeld met een navigatiesysteem.

Fouten

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kan. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Machtig uw autorijschool met DigiD

Voordat de rijschool het praktijkexamen voor je kan aanvragen moet je daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging.
Je moet inloggen met je DigiD via de website: mijn.cbr.nl, vul vervolgens het rijschool nummer 2315X0 in (de 0 = nul).

Gezondheidsverklaring

Voor een auto-rijbewijs heb je altijd een Gezondheidsverklaring nodig. Je moet gezond genoeg zijn om auto te rijden. Lichamelijk en geestelijk. Daarom moet iedereen een Gezondheidsverklaring naar het CBR sturen. Daarop staan vragen over je gezondheid. Die moet je invullen en dat kan hier.